2016年 04月 05日
#3 冬のカリナリー回想録, etc. メロン生姜黒胡椒ジャム |
- WINTER FOODOIRE #3 MELON GINGER JAM -
今年は年明けからクラフトフェア参加等でペナースを訪れる機会が度々。
ぺナースといえば、この街在住のまりさんの旦那様、トーマスさんから
先月カリンの自家製ジャムを頂きました。ピンクがかったオレンジ色の
美しい果肉と果汁ゼリーの二層になった濃厚で美味しいジャムでした。
We’ve often had a chance to visit Penarth this year. These photos
were taken in Alexandra Park and Penarth Pavilion.
Speaking of Penarth, Mari, who lives there, gave me some quince
jam last month, made by Thomas, her german husband. It had
two layers, the fruit jam and the juice jelly and was a lovely pinkish
orange colour. It was lovely with a really rich flavour.
私はと言えば、グレープフルーツをお願いしたのに、何故かメロンを
買ってきたクリス。偶然その数日前、世の中にはメロンジャムなる
ものが存在すると知って、試しに作ってみる事に。今回は、ジンジャー、
黒胡椒そして、前回同様にクリームシェリーを使いました。
I made some melon jam. One day I asked Chris to get me some
grapefruit but he brought a melon !! I happened to know some
people make melon jam so I had a go a making exotic melon jam.
I added some sliced ginger, black pepper and some cream sherry
again.
出来映えはなかなか◎。特に食感。弾力がわらび餅のようでもあり、
そして正に、冬瓜(Winter melon !!)。黒胡椒スパイスのキックも
効いてチャツネとしても使えそう。トーマスさんのジャム友になる
日を目指し、遊び感覚のジャム実験、暫くハマりそう。
It actually turned out to be quite nice. I especially liked the
texture, sort of chewy yet jelly-like. I’d probably make it
chunkier next time. It had a nice black pepper kick and could
be used as chutney as well. Hoping to become Thomas ‘jam
friend’, my experiments with jam will be continued.
朝の散歩ルートは、変わらずベイエリアまでの運河沿い。白鳥が
巣作りをする場所を折り返し地点にしています。先日、その辺りで
折れた柳が沢山落ちているのを発見。家に持ち帰って水に差しておき
ました。翌日には緑の葉が沢山出来て、一週間後に、黄色い花を
咲かせてくれました。毎日観察が楽しいです。こういうのが何だか
一番嬉しい事のように感じます。
My morning walking route hasn’t changed and I still walk along
the canal towards Cardiff Bay. I always turn back at the point.
where there is swan’s nest amongst the bushes. The other day,
I found some broken willow branches and took some home. I
put them in water and they immediately start to shoot and
within a week, they grew some tiny pretty yellow flowers. I
really enjoy observing them – this kind of enjoyment is one of
my favourite things.
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二四節気 清明 初候 七十二候 玄鳥至 つばめきたる
Twenty-four Sekki Season:Pure and Clear
Seventy-two Small Seasons:Sparrows Start to Nest
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by oliverlocca
| 2016-04-05 00:02
| 食 food