2015年 12月 25日
抹茶、栗 & マスカルポーネ Xmas トライフル |
☆ NADOLIG LLAWEN 2015 ☆
Matcha, Chestnut & Mascarpone Trifle
メリークリスマス !! 皆様お元気ですか?
このデザートは、ビスケットをグルテンフリータイプにすれば、
小麦粉が苦手な方にも召し上がって頂けます。
Merry Christmas !! I hope you had a lovely day.
We used gluten-free biscuits for some friends at a party.
材 料 (6-8人分)
ベースフィリング
ベースフィリング
生クリーム : 300ml
マスカルポーネ:200ml
サワークリーム 又は プレーンヨーグルト:100ml
サワークリーム 又は プレーンヨーグルト:100ml
抹茶フィリング
抹茶 : 大さじ1/2
ホワイトチョコレート:80g
抹茶ソース
抹茶 : 小さじ1
蜂蜜(結晶していないタイプ):小さじ1
蜂蜜(結晶していないタイプ):小さじ1
栗フィリング
栗ペースト : 100ml
ミルクチョコレート : 20g
ビスケットクランブル
砕いたビスケット(ダイジェスティブ等) : 100g
バター:30g
作り方
1. 生クリームをホイップして、マスカルポーネ、サワークリームを加えて混ぜ、
1. 生クリームをホイップして、マスカルポーネ、サワークリームを加えて混ぜ、
抹茶用、栗用に3:1の割合に分ける。
2. 抹茶をふるい#1から少量だけ加え良く混ぜ、ペースト状にした後、抹茶用の
残りとミックスする。
3. 湯煎で溶かしたホワイトチョコレートを#2に加え、良く混ぜる。
4. 抹茶ソースは、抹茶小さじ1をふるって蜂蜜を加えて混ぜマーブル模様が
残る程度に#3に、ごく軽くミックスしておく。
5. 栗フィリングは#1の残り半分にマロンペーストを良く混ぜ、最後に削った
チョコレートを加える。
6. ビスケットクランブルは、中火で溶かしたバターを砕いたビスケットに
加えて良く混ぜる。平に伸ばして冷蔵庫で冷やし固める。
7. ガラスの器に#4の抹茶フィリングを入れ、ビスケットクランブルを砕いて
次の層に敷き、最後マロンフィリングを乗せて冷蔵庫で2時間程冷やす。
ポイント
*あっさり系がお好みの方は、マスカルポーネを使わずサワークリームの
*あっさり系がお好みの方は、マスカルポーネを使わずサワークリームの
量を増やしてみて下さい。
*ベーキングではないので、お好みで甘さやクリームの固さを調整して下さい。
Ingredients (6-8 people)
Base Filling
whipping cream : 300ml
mascarpone : 200ml
cream fraiche : 100ml
Matcha Filling
Matcha green tea powder : 1/2 tbsp
white chocolate : 80g
Matcha green tea sauce
Matcha green tea powder : 1 tsp
runny honey : 1tsp
Chestnut Filling
chestnut paste : 100ml
milk and white chocolate : 20g
Biscuit crumble
digestive biscuits, crushed : 100g
butter : 30g
Method
1. Whip the whipping cream well and mixed it with the mascarpone, cream fraiche then set aside 3/4 the amount for Matcha filling and 1/4 for the
Method
1. Whip the whipping cream well and mixed it with the mascarpone, cream fraiche then set aside 3/4 the amount for Matcha filling and 1/4 for the
chestnut topping.
2. Sift the green tea powder then add some of #1 for Matcha filling and mix well then add all the rest of the cream mixture and mix well.
3. Melt the white chocolate and then pour into #2 and mix well.
4. For Matcha sauce, mix sifted green tea matcha powder and honey
well then pour it into the #3 and mix only lightly to create marble-like
effect.
5. For chestnut filling, mix chestnut paste in the cream mix #1 then cover with grated milk and white chocolate in at the end.
6. For biscuit crumble, melt the butter in a small pan over a medium heat,
once it's melted, pour the butter into the biscuits and mix well flatten in
dish and put in fridge to cool.
7. Pour Matcha filling into a dessert glass first then put some crushed
digestive biscuits then place the chestnut mixture onto it and put it
into the fridge to set.
Tip
*If you prefer lighter dessert, then add more cream fraiche instead of
*If you prefer lighter dessert, then add more cream fraiche instead of
using mascarpone.
*As it's not baking, please adjust the sweetness or the texture as you
like. But be careful not to make the texture too soft otherwise it won't
set.
満月の美しいウェールズのイヴの夜でした。
皆様どうぞ、素敵なホリデーを♪
We had a beautiful almost-full-moon on Christmas eve in Cardiff.
Have lovely holidays!, everyone !!
by oliverlocca
| 2015-12-25 18:29
| 節 special days