2014年 11月 02日
林檎のパンプキンスープ & 中東のパン マニーシュ |
深まる秋 ... とは言え、イギリスでは観測史上最も暖かいハロウィンを迎え
ました。ハロウィンと言えば、かぼちゃですが ... 美味しそうなベジタリアン
メニューを色々ご紹介下さるpot-eriさん。彼女の住むフランス、ブルターニュ
地方では、日本の栗かぼちゃような美味しいタイプがマーケットで売られて
いるそうですが、カーディフでは残念ながらまだ見かけた事がありません ...
という訳でクリスがちょっと変わり種、林檎入りカボチャスープを作りました。
イギリスで人気のクッキングアップル、ブラムリーを使った酸味のあるスープ。
少し日が経った方がコクが生まれて美味しい:) この翌日は、イギリスの
ブルーチーズ、スティルトンをトッピング。林檎とチーズは伝統的な組合せです。
Autumn deepens, yet we had the warmest Halloween on record in the UK.
Pot-eri, a Japanese blogger living in Brittany, France always introduces
many lovely vegetarian recipes. According to her, wonderful
chestnutty-like delicious pumpkins can be found in markets there.
Unfortunately, here in Cardiff we can't get ones like that.
So Chris made a rather unusual pumpkin soup with Bramley apples,
which are the most popular type of cooking apple in Britain. I think this
soup tastes even better the day after you make it as the flavour becomes
richer. We had it with British Stilton blue cheese, as a topping the next
day - yummy:)
Apple & cheese is one of the traditional combinations in this country.
今回、スープに合わせてパンも焼いてくれました。中東の平らなパンでマニーシュと
いう名前だそう。オレガノ、タイム、白ごまを中心に、スマックと呼ばれるちょっと
酸っぱめのスパイスの入ったザタールと呼ばれるハーブミックスがのった
エキゾチックなパン。翌日もフカフカに柔らかくて◎。 イギリスで人気の
ポールハリウッド氏のレシピをアレンジしています。クリスの作るパンで、
コレ一番好きかも。
And this time, Chris also baked bread called Maneesh, a middle-eastern flat
bread with generous herb mixture on top called Za'atar. The bread stays
very soft the following day. The recipe came from a popular British Baker,
Paul Hollywood. This might be my favourite bread among all Chris has
baked so far.
数日後、パン作り経験ゼロの私も初挑戦。写真ではハーブを全てトッピングして
ますが生地へランダムに煉り込んだ方が、香りをより楽しめて、ハーブがパラパラ
みようかな?
The ones in the photos have all the herbs on top but it seems like the
flavour of the herbs would be more enhanced if they are lightly blended
into the dough and just a little bit added for a topping. This method could
also prevent the topping from making a mess while eating. A few days
later I, an absolute bread making beginner, tried it and it went fine.
材 料(直径20cm×3個分)
[パ ン]
パン用強力粉 : 500g
塩:2つまみ
砂糖 : 25g
ドライイースト:10g
オリーブオイル:20ml + 適量
パン用強力粉 : 500g
塩:2つまみ
砂糖 : 25g
ドライイースト:10g
オリーブオイル:20ml + 適量
ぬるま湯:360ml
[ハーブミックス ザタール]
白ごま : 大さじ2
ドライタイム:大さじ1.5
ドライマジョラム : 大さじ1
白ごま : 大さじ2
ドライタイム:大さじ1.5
ドライマジョラム : 大さじ1
塩:1つまみ弱
オリーブオイル:大さじ2
オリーブオイル:大さじ2
他オレガノ、スマック等お好みで
作り方
1. ボールに強力粉、塩、砂糖、イーストを入れ、オリーブオイルと
3/4程のぬるま湯を加えて片手で混ぜていき、様子を見ながら必要で
あれば残りの湯を少しずつ加えて、ある程度まとまる迄混ぜる。
2. オリーブオイルを適量塗ったまな板等の表面に、生地を移し10分程
腰が出る迄捏ねる。柔らかくスムースで弾力が出たら全体を丸める。
3. オイルを少し塗ったボールへ丸めた生地を移し、布巾をかけ2倍程の
サイズになるまで最低1時間寝かす。
4. その間にハーブミックス材料を混ぜて準備する。全体から小さじ3を
トッピング用によけておく。オーブンは220度にセットして温め始める。
5. 粉を適量ふった作業台で、2倍になった生地をこぶしで叩く様に空気を
抜く。生地が、2の元に大きさに戻る位まで、繰り返し折り畳む様にして
全体を3等分にする。
6. それぞれを丸めてハーブミックス3分の1を生地の中にランダムに混ぜる。
分けておいたトッピング用から小さじ1を直径20cm程のサイズに広げた
生地の表面に片手で押し込むように塗込み、20分おく。
7. 温めておいたオーブンで12分程、中段で焼き色が付く迄焼く。
中迄焼けているか、裏返してチェックし、良ければラックやまな板等に
移して冷ます。
ポイント
*生地は、扱いにくくても柔らかい方が◎
ポイント
*生地は、扱いにくくても柔らかい方が◎
*生地を入れる30分前には、オーブンを温め始める事。
*ハーブミックスは好みで、スマック、オレガノ、フェネルシード等を
入れても良い。
*汚れたボールやまな板はゴムべらを使うと残った生地を洗うのに簡単。
Ingredients
[Bread]
strong white bread flour : 500g
salt:2 pinches
caster sugar : 25g
fast-action dried yeast:10g
olive oil:20ml + extra for oiling
salt:2 pinches
caster sugar : 25g
fast-action dried yeast:10g
olive oil:20ml + extra for oiling
tepid warm water:360ml
[Herb mix - Za'atar]
white sesame seeds : 2tbsp
dried thyme:1.5tbsp
dried marjoram : 1tbsp
white sesame seeds : 2tbsp
dried thyme:1.5tbsp
dried marjoram : 1tbsp
salt:1pinch
olive oil:2 tbsp
olive oil:2 tbsp
optional:oregano, sumac etc.
Method
1. Put all the dried ingredients in a bowl and mix well first then add olive oil
and three-quarters of tepid water and mix with fingers.
If necessary, add the remaining water to make a smooth dough.
2. Place the dough onto an oiled work space. Knead for 10 minutes
until you get dough with a smooth elastic texture.
3. Shape the dough into a round ball and put it into a slightly oiled bowl.
3. Shape the dough into a round ball and put it into a slightly oiled bowl.
Cover it with a tea towel and leave at least 1 hour until the dough
doubles in size.
4. Meanwhile mix all the ingredients for Za'atar (the herb mix topping) and
separate 3 tsp from the whole amount for topping. Start to heat
the oven to gas mark 7.
5. Get the dough onto floured work surface and knock back the dough
to knock out the air. The dough is gets smaller, almost the same size
as the original mixture before it raised. Divide the dough equally into
three.
6. Mix one-third of the herb mixture into the dough by folding the dough
over and over. Flatten each ball into a large circle about 20cm
diameter.
Put 1tsp herb mixture on the surface and press it with the flat of your
hand. Leave them for 20 minutes.
7. Bake the bread one at a time in the middle of the oven for about 12 minutes
until golden. Check the back of the bread to see if it's throughly baked.
Transfer it onto a metal rack to cool.
Tip
*For the dough, the wetter the better even if it's hard to handle.
*You need to start to warm the oven at least 30 minutes before
putting the dough into it.
*Sumac, oregano or fennel seeds are also recommended for a Za'atar
herb-mix.
* A rubber spatula will help to clean the bowl and work surface.
今日もブログ訪問ありがとうございます。どうぞ皆様素敵な一週間を:)
Thank you very much for visiting my blog.
Have a lovely week!! See you soon ♪
ゴーちゃん Ghosty
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七十二候 楓蔦黄 もみじつたきばむ
七十二候 楓蔦黄 もみじつたきばむ
今日のお天気 / カーディフ
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rainy low:7℃ high:11℃
sunrise:07.10 sunset:16.42
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by oliverlocca
| 2014-11-02 23:54
| 食 food