2013年 05月 14日
レモンカード トライフル - Lemon Curd Trifle - |
レモンカードのトライフル。スポンジフィンガーを使う簡単レシピ ♫
Today I made a lemon curd trifle from a simple recipe using
sponge fingers.
私は今回、冷蔵庫、冷凍庫に残っていたレモンカードとオレンジカードを
ミックスして作りました。 生クリーム好きにはたまらないデザートです :)
レシピは、ナイジェル スレイター "キッチンダイアリー " を参考にしています。
材 料 - 6人分 -
ベース用
スポンジフィンガー : 100g
レモンカード 又はオレンジカード: 100g
ラム酒 : 大さじ2
生クリーム : 500g
砂糖 : 80g
レモン汁 : 100ml
仕上げ用
生クリーム : 200g (又は生クリーム150g サワークリーム50g)
オレンジピール、レモンゼスト : 適量(飾り用)
作り方
1. スポンジフィンガーを2つに割り、少し深めの容器の底に敷き詰める
2. 1の隙間を埋めていくような感じで、レモンカードを入れる
3. ラム酒を2にふりかける
4. ベース用生クリームと砂糖を、中火にかける
5. かき混ぜながら煮立ってきたら、弱火で2-3分程煮詰め、
火からおろしてレモン汁を混ぜ合わせて、
3のスポンジフィンガーに加える
6.冷めたら冷蔵庫に最低2時間から一晩、入れておく
7. 仕上げ用の生クリームを柔らかめに泡立て6にのせ、
更に冷蔵庫で1、2時間程冷やす
8.オレンジピール、レモンゼスト等で飾る
ポイント
*5の最後の段階で、スポンジフィンガーが浮き上がってくるので
スプーン等でクリームを吸わせながら容器の底に落着かせる
*ラム酒大さじ2の代わりに、リモンチェッロを大さじ3なら尚 Good
*仕上げの生クリームは角が立つ迄、泡立てない事。柔らかめにしておく
オーブンを使わない簡単デザートなので、是非試してみて下さい ♫
I mixed leftover lemon & orange curd. This is great for cream lovers :)
This is based on the recipe from "the kitchen diaries" by Nigel Slater.
Ingredients (serves 6)
For base
sponge fingers : 100g
lemon curd : 100g
rum : 2tbsp or limoncello 3tbsp
double cream : 500g
sugar : 80g
lemon juice : 100ml
For finishing
double cream : 200g (or double cream 150g and cream freche 50g)
orange peel and lemon zest
Method
1. Halve the sponge fingers and spread them in a deep glass
or a ceramic dish.
2. Put the lemon curd onto the sponge fingers
3. Pour over the rum or limoncello
4. Put the double cream and sugar into a sauce pan
and cook them over a medium heat
5. Bring to the boil then turn down the heat to simmer
for 2-3 minutes, remove from the heat and stir in the
lemon juice before pouring over the sponge fingers
6. Leave to cool before putting in the fridge for at least
2 hours or even better - over night
7. Whip the double cream for finishing then spread over
the mixture and return to the fridge for at least two hours
8. To serve decorate with some orange peel and lemon zest
Tip
*While pouring the cream over the sponge fingers they may
float up in the mixture, but just push them down with a spoon
*If limoncello is available, then use 3 tbs instead of 1tbs rum
*Do not whip the finishing double cream too firmly. Leave it soft.
This is an easy-peasy dessert recipe without using the oven.
I hope you enjoy it too :)
Today I made a lemon curd trifle from a simple recipe using
sponge fingers.
私は今回、冷蔵庫、冷凍庫に残っていたレモンカードとオレンジカードを
ミックスして作りました。 生クリーム好きにはたまらないデザートです :)
レシピは、ナイジェル スレイター "キッチンダイアリー " を参考にしています。
材 料 - 6人分 -
ベース用
スポンジフィンガー : 100g
レモンカード 又はオレンジカード: 100g
ラム酒 : 大さじ2
生クリーム : 500g
砂糖 : 80g
レモン汁 : 100ml
仕上げ用
生クリーム : 200g (又は生クリーム150g サワークリーム50g)
オレンジピール、レモンゼスト : 適量(飾り用)
作り方
1. スポンジフィンガーを2つに割り、少し深めの容器の底に敷き詰める
2. 1の隙間を埋めていくような感じで、レモンカードを入れる
3. ラム酒を2にふりかける
4. ベース用生クリームと砂糖を、中火にかける
5. かき混ぜながら煮立ってきたら、弱火で2-3分程煮詰め、
火からおろしてレモン汁を混ぜ合わせて、
3のスポンジフィンガーに加える
6.冷めたら冷蔵庫に最低2時間から一晩、入れておく
7. 仕上げ用の生クリームを柔らかめに泡立て6にのせ、
更に冷蔵庫で1、2時間程冷やす
8.オレンジピール、レモンゼスト等で飾る
ポイント
*5の最後の段階で、スポンジフィンガーが浮き上がってくるので
スプーン等でクリームを吸わせながら容器の底に落着かせる
*ラム酒大さじ2の代わりに、リモンチェッロを大さじ3なら尚 Good
*仕上げの生クリームは角が立つ迄、泡立てない事。柔らかめにしておく
オーブンを使わない簡単デザートなので、是非試してみて下さい ♫
I mixed leftover lemon & orange curd. This is great for cream lovers :)
This is based on the recipe from "the kitchen diaries" by Nigel Slater.
Ingredients (serves 6)
For base
sponge fingers : 100g
lemon curd : 100g
rum : 2tbsp or limoncello 3tbsp
double cream : 500g
sugar : 80g
lemon juice : 100ml
For finishing
double cream : 200g (or double cream 150g and cream freche 50g)
orange peel and lemon zest
Method
1. Halve the sponge fingers and spread them in a deep glass
or a ceramic dish.
2. Put the lemon curd onto the sponge fingers
3. Pour over the rum or limoncello
4. Put the double cream and sugar into a sauce pan
and cook them over a medium heat
5. Bring to the boil then turn down the heat to simmer
for 2-3 minutes, remove from the heat and stir in the
lemon juice before pouring over the sponge fingers
6. Leave to cool before putting in the fridge for at least
2 hours or even better - over night
7. Whip the double cream for finishing then spread over
the mixture and return to the fridge for at least two hours
8. To serve decorate with some orange peel and lemon zest
Tip
*While pouring the cream over the sponge fingers they may
float up in the mixture, but just push them down with a spoon
*If limoncello is available, then use 3 tbs instead of 1tbs rum
*Do not whip the finishing double cream too firmly. Leave it soft.
This is an easy-peasy dessert recipe without using the oven.
I hope you enjoy it too :)
by oliverlocca
| 2013-05-14 20:21
| 節 special days